Terugblik Raalte 900

Op 15 oktober was onze 7e avond, de opname van podcast ‘De Nedersaksen’ door Bökkers en Bartelds. Omdat ik dit stukje schrijf op 13 september kan ik nog niet zeggen hoe de avond is geweest, maar we kijken er als werkgroep naar uit: een bijzondere avond in onze streektaal o.a. over de opgravingen rond de Plaskerk en de ridders van Ramelo.

De eerstvolgende avond is 13 oktober: Divers Raalte. We zitten nog volop in de voorbereidingen, maar het wordt ook weer een bijzondere avond. Want wist u dat er in Raalte meer dan 75 nationaliteiten wonen? Dit was voor de werkgroep verrassend. Nooit geweten dat het er zoveel zijn. Wat weten wij eigenlijk van deze nieuwe Raaltenaren? Kennen we elkaar? Wat kunnen we van elkaar leren?  De avond staat in het teken van ‘ontmoeten’. Eerst wordt er iets verteld over de situatie in Raalte: waar komen de nieuwe dorpsgenoten vandaan, hoe is die groep samengesteld. Met een aantal van hen gaan we in gesprek, onder andere over de vraag wat hen opgevallen is toen ze in Nederland kwamen, hoe ze ontvangen zijn, wat hun geholpen heeft bij het vinden van hun plaats in het dorp, wat ze meenemen vanuit hun land van oorsprong, vanuit hun oorspronkelijke cultuur, waar kunnen wij wat van leren en natuurlijk ook de vraag wat ze van ons hebben geleerd.

Er is muziek uit hun land van oorsprong. Na afloop gaan we de ontmoeting organiseren: onder het genot van een drankje en een hapje (gemaakt door de kookgroep van Vluchtelingenwerk Raalte) is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Kortom, een mooie kans om onze horizon weer te verbreden in een divers Raalte.

Daarna komt avond 9 van de Plaskerk alweer in beeld. Dat wordt de slotavond van onze serie van 9 en tegelijk ook de afsluiting van Raalte 900. De avond zal dus een klein formeel tintje krijgen, maar het zal vooral feestelijk zijn!

De werkgroep Plaskerk 900

Gerrit, Aaltje, Gea, Remco, Janny en Berend