Terugblik inspiratieavond, ” Een waardig afscheid ” 

Terugblik inspiratieavond, ” Een waardig afscheid ” 

Op 20 febr. zijn we met een groep van zo’n 20 mensen bij elkaar geweest, onder leiding van ds. Richard Slaar en met Marja van der Wal (kerklid en uitvaartleider), om met elkaar te praten over emoties en praktische zaken, rondom het overlijden van een dierbare. We begonnen met een klein toneelspel, waarin een broer en een zus met elkaar discussieerden over hoe de uitvaart van moeder
er uit moest zien. Gelukkig was er nog een zus met een papier, waarop moeder haar wensen  m.b.t. haar uitvaart opgeschreven had. De strekking van het toneelstuk was natuurlijk, dat je aan je nabestaanden duidelijk aangeeft, wat je wensen m.b.t. je uitvaart zijn. (Zorg ook voor een goede bijgewerkte adressenlijst en waar deze samen met de verzekeringspapieren opgeborgen is)!)
 Sommige overledenen hebben hun hele uitvaart uitgebreid voorbereid, maar het is wel erg fijn, wanneer er ook ruimte is, voor de nabestaanden, om hier zelf ook voor een gedeelte invulling aan te kunnen geven!

Richard en Marja gaven duidelijk aan, dat er op uitvaartgebied, heel veel mogelijk is. Een paar voorbeelden: een traditionele uitvaart, een hobby uitvaart, een uitvaart vanuit huis, ook een afscheidsbijeenkomst op een natuurbegraafplaats behoort tot de mogelijkheden. Dit werd aan de hand van een spel verduidelijkt, waarbij ook zichtbaar werd, dat er allerlei combinaties mogelijk zijn!
Verder wees Marja(Monuta) erop, dat je goed op moet letten, wat voor uitvaartverzekering je hebt afgesloten en bij wie. Wanneer je de uitvaart door een andere verzekeraar laat uitvoeren, kan je dat zomaar een paar duizend euro extra kosten opleveren. Het was een fijne informatieve avond, waarbij het ook prettig was, om met elkaar in gesprek te zijn. Als afsluiting hebben we samen  gezongen: Wat de toekomst brengen moge. Een lied, dat bij velen herinneringen oproept aan uitvaartdiensten van dierbaren.

Bert Borger