Plaskerk 900

Om te herdenken dat de Plaskerk al 900 jaar bestaat, heeft de “werkgroep Plaskerk 900” een programma opgezet dat het hele jaar door loopt. Op negen avonden, verspreid over het jaar, gaan we stilstaan bij een aantal periodes uit de geschiedenis. Ook gaan we een paar keer aan de slag met een thema. De avonden zijn een combinatie van verhalen en muziek. Studenten van het conservatorium ArtEZ doen mee en verzorgen op vier avonden passende muziek. Sint Caecilia speelt een avond en ook op andere avonden is er passende muziek. De avonden zijn vrij toegankelijk voor het hele dorp. Hieronder worden de data genoemd plus een titel. Wanneer u op de titel klikt, ziet u meer informatie over de betreffende avond.

Wij hopen u op één, of nog liever op meerdere avonden te mogen verwelkomen!

Indeling van de 9 avonden:      

           Link naar reservering pagina 

Raalte kent al meer dan 75 nationaliteiten. Wat weten we van elkaar, van elkaars leefwijze, elkaars (geloofs-)overtuiging. Wat brengt deze diversiteit ons, hoe worden we verrijkt? Hoe werden de medelanders ontvangen, voelden ze zich welkom?
We gaan luisteren naar verschillende verhalen en gaan met elkaar in gesprek. De avond wordt afgesloten met een drankje en een hapje uit de verschillende culturen.

Hedendaagse muziek door Raalter (jeugd-)musici.
Waar we de eerste avond uit de serie begonnen zijn met beschouwingen door burgemeester, voorganger en Sallandse humorist (waar komen we vandaan, waar staan we nu en waar gaan we naar toe), willen we de serie van negen avonden daar ook weer mee afsluiten. En dan met name gericht op de vraag: waar ligt de komende tijd de uitdaging voor onze Raalter samenleving.
Ook deze slotavond dus weer afwisselend verhalen en muziek.

Officiële opening van Raalte 900 jaar. Hedendaagse muziek door studenten van ArtEZ. Afgewisseld met tafelgesprekken (door burgemeester Martijn Dadema, dominee Richard Slaar en Gerard Oosterlaar- Sallandse humorist) over Raalte: waar komen we vandaan, waar zitten we nu en waar liggen de uitdagingen voor de komende tijd, zowel voor de Raalter gemeenschap als voor de kerk.

Muziek uit de Franse tijd door studenten van ArtEZ. Afgewisseld met verhalen over de geschiedenis van Raalte uit deze periode. O.a. begin van de monarchie en de Nederlands Hervormde kerk, het ontstaan van de Gereformeerde kerken, maar ook het bezoek van Napoleon aan Raalte. Ralda laat ons zien hoe er vroeger aan het Franse hof werd gedanst.

Mevr. Ypma vertelt ons wat de verlichting en industrialisatie voor onze omgeving betekende. Het strijkersensemble van ArtEZ speelt muziek uit deze periode. Dit wordt afgewisseld met verhalen over de opkomst van de industrie in Raalte, vertelt door vertegenwoordigers van een aantal familiebedrijven (Booijink, Jorink en De Zwaan) uit Raalte.

Evert de Graaf (historicus) schetst de aanloop naar WOII. Sint Ceacilia speelt deze avond muziek uit die periode. Daarnaast korte interviews met Raaltenaren die de oorlog hebben meegemaakt en uitleg over de betekenis van de Stolpersteine. Ook worden er foto’s en filmpjes van Raalte in de oorlog getoond. Het is Bevrijdingsdag, dus we eindigen met het feest van de bevrijding

Korte schets over de reformatie, contrareformatie en verlichting door vicaris Cornelis. Muziek uit deze periode door het koperensemble van ArtEZ. Ozan Karakoc (geschiedenis docent en genomineerd voor “Docent van het jaar”) staat stil bij de manier waarop de regionale geschiedenis wordt behandeld in het onderwijs. Het accent ligt daarbij op de Gouden Eeuw

Verhalen over het ontstaan van de Plaskerk en de functie/rol van de kerk door de eeuwen heen. Aandacht voor de relatie tussen de kerk en de adel, de landgoederen, en de betekenis van de landbouw/boeren in onze gemeenschap. Afgewisseld met korte filmpjes over sporen uit het verleden en verhalen van en over de landgoederen. En wanneer het over de Plaskerk gaat, mag orgelmuziek natuurlijk niet ontbreken!

Op 15 september zijn we alweer toe aan de 7e avond in het kader
van ‘Plaskerk 900’. Nu in een iets andere opzet dan de voorgaande. Deze avond staat namelijk in het teken van onze eigen streektaal: Het Sallands en het Nedersaksisch.
Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds maken al enkele jaren een populaire podcast over de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de Plaskerk wordt een nieuwe podcast op locatie opgenomen. Een unieke gelegenheid om een opname bij te wonen!

Bökkers en Bartelds gaan in gesprek met:
Gerard Oosterlaar (Höllenboer)
Nick Hendriks (archeoloog) en
Bert Terlouw ( amateur archeoloog)

Zij gaan ons o.a. vertellen over kasteel Ramelo, de relatie van de ridders van Ramelo met de Plaskerk en over de opgravingen rond de Plaskerk.
En een dergelijke avond kan natuurlijk niet zonder muziek. We laten ons verrassen.
En natuurlijk wordt er ook muziek gemaakt.