«

»

Lezing Marinus van den Berg: rouwverwerking

Lezing Marinus van den Berg: rouwverwerking

Datum: maandag 12 november
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Annahuis
Opgave vooraf: ja

 

Marinus van den Berg werd in 1947 in Wijhe geboren. Hij bezocht het kleine seminarie te Zenderen en studeerde vervolgens aan de Katholieke Theologische Hogeschool Utrecht en aan de Universiteit van Yale in New Haven (VS). Hij werkte 40 jaar in de gezondheidszorg als pastor/geestelijk verzorger en is nu in ‘na-werk-tijd’. Hij heeft al tientallen succesvolle boeken geschreven en is een veelgevraagd spreker op lezingen en symposiums. Rode draad in zijn werk: omgaan met de dood moet je niet wegstoppen. De dood hoort bij het leven. Door met elkaar te praten, kun je leren op een menselijke manier om te gaan met afscheid en de dood.

Deze avond neemt Marinus van den Berg ons mee in dit thema aan de hand van zijn boek ‘Rouwen in de tijd…’. Verlies dat rouw geeft, kan plotseling komen of na een tijd van ziekte. Verlies is er niet alleen bij sterven maar ook bij scheiding, verlies van arbeid, positieverlies, sluiting van een bedrijf en zoveel meer. Rouw is telkens persoonlijk en anders. Toch zijn er veel misverstanden en aannames. Er wordt meer voor je gedacht dan geluisterd. Veel troost is goedbedoeld, maar ook verlegenheid. Wie in het verlies komt, herzoekt een nieuw evenwicht, nieuwe zin om verder te leven. Wie en wat steunt je? Wat stoort je? Is geloven een steun en hoe dan of juist niet of niet meer. Marinus van den Berg ontmoet veel mensen in vele soorten van verlies, schreef er over en wil vooral blijven luisteren. Wat hem betreft: “Je hoeft niet te geloven om naar deze avond te komen.” “Het is goed om een keer te proeven als een gastvrije plaats.”

Aanmelden kan via de website (zie link hierboven) of bij Hettie Nijhuis(tel.: 362949 / e-mail: activiteiten@pknraalte.nl).