De werkgroep Liturgisch Bloemschikken heeft weer mooie schikkingen voorbereid voor de komende adventsperiode en het Kerstfeest.
Het thema dit jaar is  ‘Ga je mee op zoek…’? en daarbij worden de wijzen uit het Oosten gevolgd op weg naar het kleine Bethlehem. Op de zondagen 3, 10 en 17 december staat er een basisschikking in de kerk en tijdens de diensten zal er steeds een attribuut aan de schikking worden toegevoegd.
Bij de wijzen uit het Oosten denken we al gauw aan ‘goud, wierook en mirre’…., geschenken, die ze meebrengen voor het geboren Kind.
Op een creatieve manier worden deze elementen zichtbaar. Ook het licht zal niet ontbreken.
De lezingen in de diensten zijn uit Mattheüs 2, 17 en 26.
Op de 4e advent, zondag 24 december is er geen morgendienst. Tijdens het kinderkerstfeest ’s middags
zal er wel aandacht zijn voor het project en op 1e Kerstdag vieren we de geboorte van het Kerstkind.
Ga je mee op zoek en wat zou jij hem geven?
Denk alvast maar na….. we zijn benieuwd.

Zondag 3 december, 1e advent
De basisschikking in de kerk bestaat uit de paarse ondergrond met daarop groene takken. Drie glazen vazen zijn de verbeelding van de drie wijzen uit het Oosten, vaasjes met bloemen en 3 lichtjes maken het geheel compleet. Op deze 1e Advent staat het goud centraal. Vanuit de grote vaas is een gouden doek zichtbaar; tevens liggen er gouden munten bij de schikking als verbeelding van de cadeaus, meegebracht door één van de wijzen. Zijn de cadeaus die Jezus krijgt eigenlijk wel zo nuttig?
Het eerste lichtje brandt en de bloemen fleuren de schikking op.

Zondag 10 december, 2e advent
Aan de basisschikking: het paarse doek, de groene takken en de drie glazen is nu een wierookbrander met wierookstokjes toegevoegd. De wierook is het geschenk van de 2e wijze. Door de rook kan een rookgordijn ontstaan, dat opstijgt naar de hemel. Ook de tweede vaas bevat wierookstokjes.
Twee lichtjes branden als teken van de tweede Advent.

Toelichting op de schikking, 3e advent, zondag 17 december.
Het attribuut dat deze zondag toegevoegd is aan de schikking is een potje zalf , als verbeelding van mirre. Het bijbelse begrip mirre is verbonden met liefde voor iets of iemand.
Mirre was een bepaalde hars (van de mirreboom) waarmee die tijd doden werden gebalsemd.
In de schikking dus zalf en als geurverspreider wat groene eucalyptus takjes.
Deze zondag heeft de naam ‘Gaudete; (verheugt u) en naast de paarse kleur van het kleed is er roze bijgekomen, als teken van getemperde vreugde op weg naar het Kerstfeest!

Er is geen morgendienst. In de kinderviering van 16.30 uur is een lichtende ster in de schikking te zien.
Thuis gemaakte duiven krijgen een plek in de kerstboom

Maandag 25 december, 1e Kerstdag
De schikking is met Kerst stralend wit. Als ondergrond het witte kleed met daarop de geschenken goud, wierook en mirre. Een ster en de duif vormen met de witte bloemen een lichtend middelpunt in de kerk. De vredevorst is geboren, Immanuel – God met ons…

De geschenken, meegebracht door de wijzen uit het oosten, kunnen verschillende symbolische betekenissen hebben. Eén ervan is: goud zou Jezus’ aardse koningschap symboliseren, wierook symboliseert de goddelijkheid van Jezus en mirre verwijst naar Jezus’ uiteindelijke begrafenis. Stof genoeg om samen over te praten.
In elk geval zijn het geen cadeaus van deze tijd, wat zouden wij Hem geven?

 

Voor de werkgroep liturgisch bloemschikken was het een uitdaging om dit thema vorm te geven.
We hebben het met plezier gedaan en kijken nu anders tegen deze geschenken aan. We hopen jullie ook.
Onze wens is “dat het Licht van Kerst mag doorschijnen in het nieuwe jaar”.
Een hartelijke groet, Aly, Anneke, Hermien, Gerrie en Hanneke.