Ds. Karolien Zwerver

ds. Karolien Zwerver predikant

Op deze pagina stel ik mezelf graag voor; wie ben ik, wat houdt me bezig en vooral: wat is de basis van mijn geloof en mijn werk.

Om te beginnen
In 1994 begon ik mijn studie theologie, vooral uit interesse. Wat beweegt mensen? Wat is de bron van hun leven? Ik was geboeid door de bijbelse verhalen en wilde meer van weten van de theologie. Ik studeerde niet met het doel om dominee te worden, toch koos ik na mijn studie voor dat vak. Ik werd bevestigd als predikant in Uithuizen op het Groninger Hogeland. Inmiddels werk ik alweer een aantal jaren in de Plaskerk in Raalte. Dit doe ik voor 80%. Ik combineer mijn werk met de zorg voor mijn gezin en met de sociale contacten dichtbij en ver weg. Ik sport, lees, zing en speel piano. Ik ga graag naar de bioscoop en houdt van lekker eten. Samen een glas wijn drinken of een nieuw speciaalbiertje uitproberen tijdens een goed gesprek!

Een zoekplaats…
Voor mijn afstuderen richtte ik me op de rol van religie in de digitale samenleving. Daarin keek ik naar de vorming van online gemeenschappen. Mensen die elkaar opzoeken, dingen delen met elkaar. Dit zie ik terug in de kerk. Het is een gemeenschap waar mensen vreugde en verdriet delen. Het is een zoekplaats, een plek waar we nadenken over geloven en leven. Dat doen we met elkaar voor het aangezicht van God.

In Raalte komen we samen als gemeente in het oudste gebouw van het dorp. Een plek waar al eeuwenlang mensen komen. Om het leven te vieren, om te zingen en te bidden. Om te rouwen en te danken. Om zich te bezinnen op hun relatie met God en wat dat betekent voor hun leven. Wij voegen ons in die lange stoet mensen en ik voel me verbonden met de traditie. Net als de generaties voor ons zoek ook ik naar manieren om te spreken over God in een taal die mensen nu verstaan. Ontdekken waar jij bent in de bijbelse verhalen, in de vragen en de ervaringen van mensen met God. Ontdekken dat de oude verhalen van toen, verhalen voor nu zijn.

Groeien
De verhalen van Abram en Mozes. De verhalen van Jezus. Ze prikkelen me en laten me groeien als mens. ‘Sta op!’, zegt Jezus. ‘Verlaat je land! Bevrijd mijn volk’,  zegt God. ‘Ik ga met je mee!’ Het zijn opdrachten en beloften. Ze trekken je uit je comfort zone (sta op, verlaat je land) en doen je stilstaan bij je kracht (bevrijd mijn volk. Kan ik dat?). En in dat alles de belofte dat God met je meegaat en je helpt.

Bijbel
De Bijbel is voor mij niet een boek met antwoorden op alle vragen. Het is eerder een boek dat me vragen stelt. Vragen naar wie je bent en hoe en met wie je je leven leeft. Wat is van waarde en waar sta je voor? Om daar samen met anderen over na te denken en te spreken vind ik geweldig mooi! Dat doe ik in de diensten op zondag, in gespreksgroepen en in één op één gesprekken met mensen.

Stil staan en kracht opdoen.
Samen met mijn man Vincent zorg ik voor onze kinderen Jente (2010) en Wytze (2011). Een jong gezin is hectisch en heerlijk. Het is nooit saai hier, zeggen we vaak. We genieten van de Sallandse gastvrijheid, de bedrijvigheid in het dorp en gaan graag samen wandelen op de Holterberg of het Boetelerveld. Even samen erop uit, ontspannen, even niks. Die momenten zijn belangrijk, houden je ook gaande in de hectiek van de dagelijkse dingen. Stil staan, danken voor wat is, kracht opdoen voor wat komt. Voor mij hoort God daar helemaal bij. In Zijn liefde voel ik me gedragen en gekend. Hij geeft me kracht om mijn leven te leven samen met anderen. Dat gaat met vallen en opstaan, want niets menselijks is de dominee vreemd. Maar ik geloof dat – naar de woorden van Huub Oosterhuis -niemand valt of hij valt in Uw handen.  

 

Ds. Karolien Zwerver
Telefoon: 0572-854282
Email: kmzwerver@pknraalte.nl

dorsen met Stoppelhaene

Dorsen met Stoppelhaene

oecumenische tentdienst Stopplhaene

Oecumenische tentdienst Stoppelhaene

Ons gezin in Venetië

Ons gezin in Venetië