«

»

Bezoek aan klooster Nieuw Sion

Op 13 oktober hebben we als Klein Salland het klooster Nieuw Sion bezocht. Met een grote groep van ongeveer 50 mensen was de opkomst erg goed!

Bij aankomst werd de groep in tweeën gesplitst, waarbij de ene groep eerst een kijkje nam in het klooster en de tweede groep eerst de tuinen heeft bekeken. Het was heel bijzonder om in het klooster te kijken waar normaal gesproken geen mensen van buiten mochten komen. We hebben de kerk, de kapittelzaal, de abtskamer, de abtskapel en de refter bekeken, waarna we gezamenlijk koffie hebben gedronken in de bibliotheek. Buiten hebben we bijgebouwen, de moestuin, de begraafplaats en de berceau bekeken. Op de begraafplaats liggen 88 monniken begraven. Vooral de berceau, een dubbele overwelfde haag waarin de monniken heen en weer liepen te mediteren, was mooi om te zien. In de abdij was een boekbinderij gevestigd en werd er veel aan landbouw gedaan.

Na de rondleiding hebben we gezamenlijk een avondgebed gehouden in de kloosterkerk. Dit was erg mooi, we hebben gezongen, gebeden, uit de Bijbel gelezen en we zijn stil geweest. In de kerk zaten we aan beide zijden tegen de zijmuren in de monnikenbanken en keken zo elkaar aan. Erg mooi was dat de mensen in de tegenover elkaar staande banken om de beurt een tekst op moesten zeggen. Dit deden de monniken ook op deze manier om bij de les te blijven!

Al met al was het een zeer geslaagde activiteit.