logo pkn
Nieuwsbrief vrijdag 26 maart 2021
Palmzondag 28 maart
intocht1
Wij zwaaien met takken en pakken de kleden en spreiden ze uit op de straat.
Waar zachtjes en nederig Jezus de Vredevorst langs de wegen gaat
Wij zwieren met palmen met bloemen en halmen en sieren de straten voor Hem. Hij komt op een ezeltje, Jezus de Vredevorst in Jeruzalem
Hosanna, hosanna, hosanna, hosanna.
Ds. Ricard Slaar gaat voor in deze dienst waar de jongste gemeenteleden extra aandacht krijgen.
De liturgische schikking
Deze bestaat uit twee delen n.l.:
Op de glasplaat met paars kleed zien jullie het open hart; open staan voor een ander en uitdelen naar een ander. De gevulde vaasjes vormen samen de menigte in Jeruzalem, verschillende bloemen, verschillende mensen juichen en zwaaien met takken, buxus takjes in de vaasjes. Jubel vanwege het binnengaan in Jeruzalem.
Maar ook.... de aankondiging van het lijden. Op de liturgische tafel liggen 6 schijven van een boomstam, voor elke zondag en schijf. Daartussen palmtakken, groen blad en ernaast staat een kruis. Heden Hosanna, morgen kruisig Hem!
Palmpasen kruis
Palmpasen hart
Geheel palmpasen
Puzzeltocht
puzzel057
Heb jij hem al gelopen, de puzzeltocht door het dorp? Het kan nog een week (tot Pasen), maar als je kans wilt maken op een ijsje (van Jorink) dan moet je wel vóór komende zondag de oplossing insturen! Kijk op www.halloraalte.nl
Stille week
afb gebed
Avondgebeden
De avondgebeden zijn vanaf zondagavond, steeds om 19.30 uur via www.pknraalte.nl of kerkdienstgemist.nl te bekijken en te beluisteren. Als je de diensten op een tablet of smartphone wilt volgen kun je de App van kerkdienstgemist downloaden.
afb avondmaal 2
Witte Donderdag
We horen en lezen van de lijdensweg van Jezus, we volgen verslaggever Marcus. Op deze dag vóór de kruisiging viert Jezus avondmaal met de leerlingen en wij doen het hen na. Ook al zijn we met maar drie mensen rond de tafel in de kerk, avondmaal vieren we wel. Wie thuis meeluistert en / of -kijkt wordt van harte uitgenodigd om zelf ook een stukje brood en een slokje wijn (of sap) klaar te zetten en mee te vieren.
Goede vrijdag
Goede Vrijdag
Intens beleeft de kerk wereldwijd het kruisigingsverhaal. Ook wij ervaren die verbondenheid door deze viering in een oecumenische setting, samen met de Pauluskerk in Raalte. De dienst op deze avond begint om19.00 uur en is vanuit een lege kerk met twee voorgangers; we beginnen en eindigen in stilte om zo ook te benadrukken dat de viering gisteren is begonnen en tot aan Pasen doorgaat.
Stille zaterdag
Stille Zaterdag
In de nacht van zaterdag op zondag waakt als het ware de kerk vanwege de komst van het licht. Deze dienst begint om 21.00 uur en vormt vanwege de latere ingangstijd van de avondklok vanaf april geen probleem. We horen van licht, maar het wachten is op de morgen.
PASEN
Pasen
Kroonluchter
Paaszondag
Deze dag der dagen is ondanks alles wel de meest gewone zondag, de proto-zondag, de dag waarop de zondag uitgevonden wordt, want elke zondag is het Pasen: We vieren het Licht, en vandaag vertellen de kroonluchters in de kerk dat verhaal van licht.

Kreatief bezig zijn
Paascreatie
Hierbij wat ideeën om het gezellig te maken in huis.
Mijn tip is: kijk wat je in huis hebt aan materialen: vaas, schaal, rieten krans, versiering (eitjes, ei-schalen, veertjes, etc.) en gebruik ‘groen’ uit de tuin. Een mooie tak of krulhazelaar geeft ook alvast een basis voor een schikking! Voor een paar euro heb je een bosje gele/witte roosjes. In elk geval een zonnige kleur!
Voor het langwerpig paasstuk heb je het volgende nodig:
* Houten plank
* Takken
* Bolletjes (tot Pasen te koop)
* Eucalyptus of ander groen
* Eitjes
* Veertjes
* Wikkeldraad
* Warme lijm (lijmpistool)
* IJzeren ringetje.
Stappen: Verdeel de takken over de plank en wikkel deze vast met wikkeldraad om de plank. Maak de bolletjes los uit het potje, eerst goed schoonmaken zodat je ze er vervolgens tussen kunt lijmen.
Plak het overige materiaal (eitjes, veertjes, groen etc.) ertussen. Bevestig aan de bovenkant van de plank het ringetje, hiermee kan je het eventueel ophangen, maar op tafel leggen kan natuurlijk ook. Mocht je iets van de materialen niet hebben mail of bel mij dan even, tel. 357851 of ghvrieling@gmail.com Succes!
(overgenomen uit 40 dagenkalender van de PKN “Ik ben er voor jou”)
Vlaggenmast
Vlaggenstok
Onze dominee woont in de pastorie en ook daar wil je bij feestelijke gebeurtenissen de vlag buiten kunnen hangen. Maar die mogelijkheid was er niet, onze pastorie had geen vlaggenmast! Om dit euvel te verhelpen hebben we vandaag een vlaggenmast geplaatst in de voortuin van de pastorie. De dominee kan nu “vlaggen” bij nationale gebeurtenissen, maar ook bij lokale, zoals Stöppelhaene.
U kunt wekelijks uw collecte overmaken op de bankrekening van:
Het College van Kerkrentmeesters Protestantse gemeente Raalte
o.v.v. kerkdienst en datum NL 39 RABO 0354 5001 12.